Coroanele dentare au ca scop pastrarea functionalitatii dintilor afectati. Coroanele pot fi utilizate pentru a proteja un dinte fisurat, pentru a reda functionalitatea unui dinte cariat excesiv sau pentru a inlocui o coroana existenta.
Avantajele coroanelor ceramice
Ceramica are o transluciditate similara cu cea a smaltului dintilor naturali si o stabilitate coloristica dezvoltata (nu isi modifica niciodata culoarea spre deosebire de orice alt marterial estetic folosit in stomatologie).
Aceste proprietati asigura restaurarilor o estetica dentara deosebita . De asemenea, ceramica dentara este biocompatibila, ceea ce inseamna ca este foarte bine tolerata de tesuturile de suport ale dintelui si nu provoaca iritatii ale gingiei.
Lipsa metalului, caracteristica coroanelor integral ceramice, evita aparitia coloratiei gri a gingiei, situatie intalnita uneori in cazul realizarii coroanelor metalo-ceramice si care tradeaza existenta acestora.
Indicatii pentru utilizarea coroanelor ceramice: fracturi ale marginilor incizale cand fizionomia si functia nu mai pot fi refacute cu simple obturatii din compozit; discromii (modificari de culoare) ale frontalilor, indiferent de cauza; leziuni carioase mari, care au fost restaurate in mod repetat prin obturatii din compozit voluminoase; discromii consecutive tratamentelor de canal ce nu pot fi rezolvate prin albire dentara; anomalii de pozitie ce nu pot fi corectate ortodontic; inbunatatirea aspectului fizionomic.
Avantajele coroanelor ceramice pe suport de zirconiu
Coroanele ceramice pe suport de zirconiu prezinta o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali, astfel incat, datorita absentei suportului metalic, lumina reflectata de o coroana de zirconiu este la fel ca un dinte natural, ideal pentru coroanele realizate la nivelul dintilor frontali.Coroanele ceramice pe suport de zirconiu au un aspect natural, zirconiul fiind un material tolerat de organism in proportie de 100% prezentand o rezistenta marita in fata presiunilor dentare extreme.
Pe langa faptul ca aspectul dintilor ceramici pe suport de zirconiu este identic cu cel al dintilor naturali, avand un atuu in plus pentru cosmetica dentara, oxidul de zirconiu are o densitate foarte mare, porozitate 0%, compatibilitate biologica excelenta – este absolut bio-inert, puritate 99,9%, nu isi modifica temperatura, are o rezistenta foarte mare (zirconiul fiind folosit de multi ani in medicina generala la realizarea protezelor de sold).
Pacientii care sunt foarte alergici, nu vor avea nici o reactie negativa, mai ales ca oxidul de zirconium ZrO2 are o compozitie rara si pura, nu corodeaza, nu are niciun fel de conductivitate electica si nu irita.
Pentru realizarea coronitelor ceramice pe suport din oxid de zirconiu, acesta din urma fiind un material, mai greu in prelucrare manuala, s-a inventat tehnologia CAD / CAM (COMPUTER ASSISTED DESIGN / COMPUTER ASSISTED MANUFACTURING) pe scurt, cea mai avansata tehnologie vis a vis de ultimile performante, perfectionata de la an la an.
Tehnologia CAD/CAM ofera tehnicianului modern posibilitatea de a modela si freza dantura cu ajutorul computerului pornind de la modelul obtinut in urma amprentarii dintilor. CAD / CAM – ul este o intreaga linie tehnologica compusa din scaner 3D, 3 computere, masina de frezat, aspirator propriu si sinterizator, intreaga tehnologie este pusa in miscare prin numai cateva click-uri, iar capacitatea de lucru a masinii poate fi aproape non-stop, programarea facandu-se si de la distanta cu ajutorul internetului. Rezultatele sunt exceptionale, CAD / CAM – ul inlaturand cateva etape tehnice de pregatire a modelului, care in mod normal ar fi durat peste o saptamana.
In cazul frezarii computerizate timpul este de numai 2 – 4 zile, cu precizia tehnica exacta a unui computer. Toate procedurile finalizate cu tehnologia CAD / CAM ajuta mult si la partea finala a completarii dintelui, aplicarea ceramicii, unde intervine numai tehnicianul dentar.
Culoarea zirconiulul si a ceramicii este identica (alba), motiv care ofera un avantaj in plus tehnicianului ceramist, acesta poate sa modeleze in straturi successive, sa se joace cu lucrarea in ceea ce priveste, grosimea stratului de ceramica, culoarea si transperenta dintelui pentru satisfactia deplina chiar si a celui mai pretentios pacient.
0 comments on “Coroane dentare Satu Mare, Dr. Magyari”