Cabinet stomatologic, intrebari frecvente, stomatolog Satu Mare, Dr. Magyari

Ce este un implant dentar?

R: Implantul dentar reprezinta radacina unui dinte artificial ce urmeaza a inlocui dintele lipsa de pe arcada.
Materialul din care este realizat este titanul, material 100% biocompatibil. Implantul dentar este de fapt un surub de titan care este plasat prin tehnici speciale la nivelul osului maxilar/mandibular pentru a       inlocui dintele/dintii lipsa de pe arcada.

Cine poate primi un implant dentar?

R: Orice pacient cu o stare de sanatate buna, fara afectiuni grave decompensate: hepatice, metabolice, renale, cardio-vasculare sau sub tratament oncologic si de semenea orice pacient cu o igiena orala foarte buna.

Implant dentar sau lucrare protetica clasica?

R: Atunci cand nu stiti daca sa va decideti ce tip de lucrare sa alegeti (implant dentar sau lucrare protetica clasica) este bine sa stiti care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei variante.

La implantele dentare avantajele sunt: nu se sacrifica integritatea dintilor vecini sanatosi; lucrarile pe implante arata identic cu dintii naturali; rata de succes este cea mai mare fata de alte tratamente stomatologice; nu se cariaza, nu corodeaza; sunt alegerea ideala in cazul pacientilor care nu au alta solutie decat o proteza mobila.

Ca dezavantaje ar fi : costul ridicat, durata tratamentului este mai lunga, dar necesita mai putine sedinte, faptul ca necesita o igiena orala riguroasa, fara de care exista riscul pierderii rapide a implantelor.

La lucrarile protetice clasice avantajele sunt: cost mai scazut al tratamentului, durata tratamentului este scurta (maxim 1 luna), adaptare marginala perfecta, etanse dupa cimentare

Ca dezavantaje ar fi: sacrificarea dintilor vecini integri, dintii stalpi se cariaza in timp; exista posibilitatea aparitiei complicatilor pulpare oricat de corect ar fi tratamentul endodontic la nivelul dintilor stalpi; exista posibilitatea aparitiei complicatiilor parodontale in lipsa igienei riguroase.

La ora actuala, implantologia ocupa un loc de frunte in stomatologia moderna, tocmai datorita multiplelor avantaje pe care le ofera; se adreseaza atat tinerilor cat si pacientilor varstnici si ofera solutii de tratament simple, sigure si confortabile pe care protetica simpla nu le rezolva in totalitate. Implantologia, ca practica curenta prin tehnicile de ultima ora care se folosesc, vine in sprijinul pacientilor sigur si eficient corectand defectele osoase si lipsa dintilor.

Ce inseamna albirea dintilor?

R: Albirea dintilor reprezinta o solutie conservatoare pentru rezolvarea discromiilor dentare (coloratii) usoare si moderate aparute pe dintii vitali si devitali. Albirea dintilor vitali consta in aplicarea produselor de albire pe suprafata smaltului dentar fara a afecta coloratia dentinei. Albirea dintilor devitali (fara pulpa) se face prin aplicarea produselor de albire in camera pulpara.

Metodele de albire cunoscute sunt: albirea in cabinet; rezultatele sunt mult mai rapide, dar produsele utilizate in acest scop sunt mult mai agresive ; albirea la domiciliu “home bleaching” care se executa acasa de catre pacient cu conditia ca acesta sa fie initiat de un medic sau de o asistenta. procesul de albire dureaza mai mult, aproximativ 1-2 saptamani, dar protejeaza smaltul dentar;primele efcte sunt vizibile dupa 3-4 zile ; microabraziunea.

Care sunt efectele secundare in cazul in care fac albirea dintilor?

R: Efectul secundar cel mai intalnit dupa albirea dintilor este aparitia unei hipersensibilitati dentare temporare la rece, dulce, cald, hiperensibilitate ce dispare odata cu intreruperea tratamentului; se recomanda inaintea tratamentului de albire tratarea tutoror cariilor superficiale si profunde si efectuarea unui process de fluorizare. Mai pot aparea iritatii ale gingiei, pete albe pe gingie, senzatia de greutate in stomac datorita inghitirii unei cantitati de substanta.

Cat timp dureaza efectul procesului de albire?

R: Efectele albirii dureaza aproximativ 3 ani, dar variazaa in functie de persoana. Efectul se va pastra mai putin daca sunteti fumator, daca mancati sau beti produse care pot pata dintii.

De ce imi sangereaza gingiile?

R: Sangerarea gingiilor apare atunci cand dintii sunt incarcati cu placa bacteriana si tartru, in cazul unei gingivite, parodontite, in timpul sarcinii (datorita modificarilor hormonale care apar in organismul dvs).

Ce sa fac atunci cand imi sangereaza gingiile?

R: Sangerarea gingiilor apare atunci cand dintii sunt incarcati de placa bacteriana, tartru, tesut de granulatie. Este bine sa va prezentati la medicul stomatolog pentru control si detartraj, periaj profesional, tratament al gingiilor, air-flow. Clinica noastra recomanda efctuarea acestor manopere la un interval de 6 luni.

Este bine sa scot molarii de minte chiar daca nu au aparut pe arcada si chiar daca nu ma dor?

R: Molarii de minte sunt dinti nefunctionali, periajul in zona respectiva este dificil, in general nu exista spatiu pe arcada pentru ca ei sa erupa total. Tocmai pentru ca nu exista spatiu pe arcada pentru ca molarii de minte sa erupa, ei imping in dintii din fata pe care ii cariaza treptat. Se recomanda extractia molarilor de minte inca de la varsta de 16 ani pentru a preveni aparitia eventualelor complicatii. Exista si situatii cand molarii de minte pot ramane pe arcada: atunci cand au loc de eruptie, cand nu provoaca inghesuiri sau cand nu sunt cariati.

Este posibil sa imi pastrez dintii si gingiile sanatoase ?

R: Da. Cu un tratament dentar adecvat combinat cu o excelenta igiena orala, dintii dumneavoastra, pot rezista toata viata. Amintiti-va sa va periati zilnic dintii si deasemenea sa folositi ata dentara. Acest lucru va ajuta sa aveti un risc scazut de imbolnavire a gingiilor si de pierdere a dintilor.

Este tratamentul dureros ?

R: Nu. Cand sunt folosite tehnicile corect, cele mai multe tratamente pot fi chiar confortabile si fara dureri. Noi folosim cea mai moderna si eficienta tehnic.

Cat de des ar trebui sa merg la consultatie si, deasemenea, sa imi fac un detartraj ?

R: O consultatie ar trebui facuta o data la 6 luni, iar un detartraj este recomandat in functie de istoricul pe care il aveti, trebuie facut de 2-3 ori pe an.

Cum se face sterilizarea instrumentelor ?

R: Noi ne dedicam protectiei si sanatatii dumneavoastra. Sterilizarea instrumentelor, acelor, frezelor si a piesei de mana se face dupa fiecare pacient. Frecvent testam antimicrobian podelele si blaturile si monitorizam tehnica sterilizarii pentru a ne asigura de eficienta acestora de controlare a durerii.

 

Despre extractia dentara si despre alveolita

 
EXTRACTIA DENTARA
De obicei, cand pacientii aud de extractie dentara se gandesc la durere si o stare de disconfort si stresul se instaleaza. Adevarul este ca aceasta manopera, la fel ca altele care ar implica durere, se face sub anestezie locala si durerea asociata acestei manopere NU va fi resimtita de pacient.

Durere dupa extractia dentara?

Dupa terminarea extractiei si dupa ce efectul anestezicului va trece, in zona respectiva va fi o USOARA  jena si NU durere, normala avand in vedere ca acolo este o rana. Medicul va va da instructiuni clare de urmat in zilele de dupa extractie, iar daca ele vor fi urmate constiincios, dupa cateva zile, vindecarea va fi apropae completa. Va rugam, vorbiti cu medicul dvoastra si el va va raspunde la orice nelamurire aveti.

ALVEOLITA
Alveolita este o infectie locala, care apare in locul de unde a fost extras un dinte – alveola dentara – alveolita. Ea apare cand cheagul de sange din alveola nu se formeaza cum trebuie, cand se produce o infectare a sa cu bacterii din cavitatea bucala sau resturi alimentare patrunse in alveola postextractionala care fermenteaza, rezultand in dureri ce apar DUPA CATEVA ZILE de la extractie.

Daca indicatiile medicului de dupa extractie sunt urmate intocmai, aceasta problema nu ar trebui sa apara.

 

Formarea placii bacteriene

Formarea placii bacteriene incepe la o ora dupa periaj si realizeaza o acumulare maxima dupa circa 30 de zile.

In compozitia sa, placa bacteriana prezinta intre 200-400 de specii de bacterii !!! si daca nu este indepartata, aceasta favorizeaza aparitia cariilor, a mirosului neplacut, precum si a afectiuniilor parodontale (gingivite, mobilitati ale dintilor).

Placa bacteriana are rolul primordial in declansarea bolii parodontale, ce incepe prin gingivite (sangerarea gingiilor chiar si la simpla periere) si poate duce la mobilitati ale dintilor, pana la pierderea totala a acestora (popular cunoscuta sub numele de „parodontoza”).

Periajul corect, regulat si folosirea atei dentare poate duce la indeparatrea placii bacteriene, astfel eliminandu-se si posibilitatea formarii tartrului dentar. Odata format, tartrul este greu de indepartat prin simpla periere, fiind necesar detartrajul dentar in cabinetul medicului stomatolog.

Detartrajul este extrem de important, fiind necesara prezenta de cel putin 2 ori pe an in cabinetul stomatologic, tartrul dentar fiind extrem de aderent de suprafata dentara. Tartrul se gaseste atat pe suprafata vizibila a dintelui, tartrul supragingival cat si subgingival. Este foarte important ca in cursul manoperei de indepartare, sa se actioneze si sub nivelul gingiei (este o maopera nedureroasa, usor invaziva).

Astazi, pentru indepartarea tartrului in cabinetul dentar se foloseste alternarea instrumentarului ultrasonic cu cel mecanic.

Avand in vedere toate acestea putem spune ca intretinerea, igiena corespunzatoare a danturii asigura in timp sanatatea tuturor structurilor dentare, reduce aparitia cariilor, inlatura mirosul neplacut si previne mobilitatea dentara.

 

(Acest text este redactat la modul general, nu trebuie luat ca atare de catre pacienti in incercarea de a gasi singuri un diagnostic sau un plan de tratament pentru afectiunile de care sufera. Pentru un diagnostic si plan de tratament exact, trebuie facut un consult de catre medicul dentist, pe baza radiografiilor, istoricului afectiunii si a simptomelor  prezente.)