Daca nu ati mai facut pana acum un tratament endodontic sau daca de la ultima procedura a trecut ceva timp, probabil ca aveti mai multe intrebari sau aveti asteptari care in prezent nu mai sunt valabile.
In continuare, vom incerca in mod succint si clar sa raspundem la cateva intrebari si sa explicam modul prin care in prezent tratamentul endodontic va poate salva dintii naturali.
Cu ce se ocupa endodontia ?
Endodontia, denumire care provine din limba greaca (“interiorul dintelui”) este specialitatea medicinei dentare care se ocupa cu tratarea afectiunilor dentare, avand punct de plecare pulpa dintelui, tesutul viu situat in interiorul acestuia. Tratamentul endodontic, denumitiîn limbaj laic tratament de canal, este un tip inalt specializat de tratament dentar, al carui obiectiv final il reprezinta salvarea de la extractie a unui dinte cu radacina bolnava.
Pentru a inţelege mai usor in ce consta tratamentul endodontic, este util, pentru inceput, sa cunoasteti cateva notiuni elementare de anatomie a dintilor umani.
Fiecare dinte este format dintr-o coroana, partea pe care o vedem in cavitatea bucala, cand privim in oglinda, si una sau mai multe radacini, situate in oasele maxilare, ascunse vederii. Dintele este suspendat in alveola ca un hamac, prin intermediul fibrelor ligamentului periodontal, care cu un capat se ataseaza de suprafata radacinii iar cu celalalt de peretele osos al alveolei. Coroana dintelui este acoperita de smalt iar radacina de cement. Sub aceste straturi exterioare, se afla dentina, care formeaza cea mai mare parte a dintelui. Aceste trei tesuturi dure situate la exterior, protejeaza tesutul moale, viu, denumit pulpa dintelui. Spatiul din interiorul dintelui unde este situata aceasta este format din camera pulpara, la nivelul coroanei si de canalul radicular/canalele radiculare, la nivelul radacinii/radacinilor. Din canalul radicular principal pot pleca ramificatii denumite canale laterale sau accesorii. Canalul radicular principal strabate toata lungimea radacinii. Ajuns in portiunea terminala a acesteia, se deschide pe suprafaţa externa prin intermediul unui orificiu, denumit foramen apical principal. Si canalele laterale comunica cu exteriorul dintelui prin intermediul foramenelor secundare. Datorita acestor cai de comunicare, orice infectie a pulpei aparuta si cantonata initial in spatiul din interiorul dintelui, se va extinde in timp la tesuturile din jurul acestuia. Pulpa dintelui este formata din vase de sange, filete nervoase, fibre si celule. Rolul ei este de a forma, pe perioada de dezvoltare a dintelui, tesuturile dure din care este compus acesta. Pulpa are un rol important in perioada de crestere si dezvoltare a dintelui. Ajuns la maturitate, dintele poate supravietui si fara pulpa, deoarece continuã sa fie hranit de tesuturile care inconjoara radacina.
Cand este necesar un tratament endodontic ?
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) devine necesar atunci cand pulpa dintelui este inflamata ireversibil sau s-a necrozat, determinand aparitia unei infectii în interiorul dintelui. Netratata, aceasta infectie se extinde de-a lungul canalului radicular spre capatul radacinii si mai departe in oasele maxilare si structurile moi de vecinatate. Frecvent aceste procese patologice sunt insotite de durere. In timp, duc la distrugerea tesuturilor din jurul radacinii si la pierderea dintelui. Imbolnavirea pulpei dintelui este cauzata cel mai frecvent de carii profunde, traumatisme si tratamente dentare repetate. Acestea distrug tesuturile dure, permitand patrunderea bacteriilor in spatiul din interiorul dintelui si infectarea pulpei.
Semnele care indica o afectiune de origine pulpara sunt aparitia spontana a durerii, sensibilitate prelungita la cald sau rece, modificarea culorii dintelui, deformarea si sensibilitatea tesuturilor moi din vecinatatea dintelui, aparitia unei fistule din care curge puroi, mobilitate anormala a unui dinte, durere la muscatura etc. Uneori, simptomele pot fi insa absente.
Cum este salvat dintele prin tratament endodontic?
Pentru a preveni extinderea infectiei din interiorul dintelui la tesuturile din vecinatate si aparitia complicatiilor, exista doua posibilitati terapeutice. Cea radicala este reprezentata de extractia dintelui cu intregul sau continut patologic (pulpa bolnava sau moarta si bacteriile). Tratamentul endodontic este insa solutia conservatoare, ce face posibila pastrarea dintelui. Pentru aceasta, intregul sistem de canale din interiorul radacinilor este curatat riguros si apoi este umplut cu un material biocompatibil, care previne reinfectarea. Dupa finalizarea tratamentului endodontic trebuie sa reveniti la medicul dumneavoastra dentist generalist. Acesta va realiza o coroana sau alt tip de restaurare protetica pentru a va proteja si mentine functional dintele tratat endodontic. Dupa restaurare, dintele va functiona in conditii optime, la fel ca si ceilalti dinti.
Este dureros tratamentul endodontic?
Toate tratamentele sunt efectuate sub anestezie locală profunda. Intre sedintele de tratament si cateva zile dupa finalizarea acestuia este posibila si normala aparitia unei sensibilitati moderate sau medii. In aceasta perioada, controlul durerii este asigurat prin administrarea de medicamente analgezice si antiinflamatoare. De asemenea, este indicat repausul functional al dintelui aflat in tratament, pacientul fiind rugat sa evite sa mestece pe partea respectiva.
Etapele tratamentului endodontic
In timpul tratamentului endodontic, dupa administrarea anesteziei locale, dintele este izolat de cavitatea bucală cu ajutorul unei folii de latex de unica folosinta, diga dentara, care previne patrunderea salivei. Tratamentul endodontic este efectuat in una sau doua sedinte si presupune urmatoarele etape clinice:
1. Dupa indepartarea cariei si a materialelor restaurative vechi, medicul indeparteaza din tesuturile dure dentare pentru a avea acces la camera pulpara si la orificiile canalelor radiculare.
2. Pulpa bolnava sau moarta este indepartata si canalele sunt masurate.
3. Canalele sunt curatate si largite cu instrumente speciale si sunt dezinfectate cu solutii chimice. Se sculpteaza in fiecare canal o formă conica pentru a permite sigilarea etansa.
4. Uneori este necesara aplicarea in canale a unei medicatii antiseptice intre sedintele de tratament. In acest caz, cavitatea de acces este inchisă cu o obturatie provizorie.
5. Urmatorul pas, obturatia de canal, presupune umplerea fiecarui canal cu un material biocompatibil, care previne reinfectarea.
6. Sub izolare, locul pe unde s-a patruns in dinte, este inchis cu un material de refacere. Uneori, cand structurile coronare sunt insuficiente pentru a retentiona refacerea, pentru ancorare se utilizeaza un dispozitiv radicular cimentat in canal (“stift“).
Care sunt costurile unui tratament endodontic ?
Costul tratamentului variaza in functie de severitatea afectiunii si de dificultatea de rezolvare a cazului. Molarii si premolarii sunt mai dificil de tratat comparativ cu incisivii si caninii, de aceea costul tratamentului pentru acesti dinti este mai mare. Costul exact, pentru un caz particular, nu poate fi comunicat decat dupa ce pacientul a fost consultat.
In general, tratamentul endodontic si restaurarea dintelui natural costa la fel sau mai putin decat alternativele, fiind totodata varianta superioara din punct de vedere biologic.
Care sunt beneficiile tratamentului endodontic versus extracţie?
Unica alternativa la tratamentul endodontic pentru un dinte cu pulpa compromisa este extractia. Absenta unuia sau a mai multor dinti creeaza probleme de fizionomie, masticatie si fonatie. Pentru a preveni migrarea dinţilor restanti, modificarea ocluziei (muscaturii), aparitia durerii si afectarea articulatiilor, dintii extrasi trebuie inlocuiti cu o restaurare protetica fixa (punte), implante dentare sau o proteza mobilizabila (care se scoate din cavitatea bucală). Toate aceste substitute presupun manopere chirurgicale sau de interventie pe dintii sanatosi restanti, ceea ce inseamna afectarea acestora, consum important de timp si de resurse materiale.
Chiar daca exista solutii protetice moderne foarte bune si eficiente de inlocuire a dintilor, nimic nu este mai bun decat dintele dumneavoastra natural. Investitia materiala si de timp pentru pastrarea acestuia va va fi din plin rasplatita in anii ce vor urma tratamentului.
Orice dinte poate fi tratat endodontic?
Majoritatea dintilor pot fi tratati cu succes. Uneori, un dinte nu poate fi salvat de la extractie, deoarece canalele sale radiculare nu sunt accesibile, radacina este fracturata sau prea scurta, nu mai are suficient suport osos, sau dintele nu mai este restaurabil. Cu toate acestea, multe cazuri care pana nu de mult erau sortite extractiei, in prezent pot fi rezolvate cu succes, datorita avansului tehnologic si a cunostintelor dobandite recent.
Ce trebuie sa fac dupa tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic, realizat la cele mai inalte standarde de calitate, asigura sanatatea radacinilor si pastrarea dintelui pentru o perioada indelungata de timp, adeseori pe parcursul intregii vieti a pacientului. Pentru aceasta, trebuie indeplinite cateva conditii suplimentare obligatorii. In primul rand, restaurarea coronara a dintelui tratat (obturatie, coroana de acoperire etc.) trebuie sa fie realizata la timp (cel tarziu intr-o luna de la finalizarea tratamentului endodontic) pentru a preveni fractura dintelui si patrunderea in interiorul canalelor a salivei ce va duce la reinfectarea lor. Patrunderea bacteriilor in canale anuleaza tratamentul endodontic! La cel mai mic semn de afectare coronara (fractura obturatiei, mobilizarea coroanei, aparitia unei fisuri/fracturi sau a unei carii pe dinte) pacientul trebuie sa se prezinte la medicul dentist generalist pentru refacerea sau inlocuirea acesteia.
Respectand controalele periodice (cel putin o data pe an) si masurile de igiena orala riguroasa, pacientul contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate si mentinerea sanatatii sale dentare.
Care sunt sansele de reusita ale tratamentului endodontic?
Tratamentul endodontic efectuat corect are o rata de succes atestata prin studii clinice apropiata de 95%. Dintele dumneavoastra va fi tratat numai daca exista sanse crescute de reusita. Cu toate acestea, medicina, in general, nu este o stiinta exacta. 5% din cazuri pot necesita interventii suplimentare chirurgicale sau pot ajunge la extractie.
0 comments on “Tratament endodontie Satu Mare, Dr. Magyari”